Primátor odmieta rozbíjanie energetického systému mesta

09.07.2008 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 9. júla (TASR) - Protimonopolný úrad Slovenskej republiky začal z vlastného podnetu správne konanie voči mestu Stará Ľubovňa v súvislosti s rozvojovou koncepciou v oblasti tepelnej energetiky, ktorá má ...
Primátor mesta Valent Jaržembovský koncepciu obhajuje. \"Ako budú rozvíjať technológie, ako budú fungovať veľké teplárenské spoločnosti, keď sa od nich odpojí 50 - 80 % odberateľov. Ako vypočítajú vývoj, prechod na alternatívne zdroje, a to nehovorím o problémoch v ľudských a medziľudských vzťahoch, ktoré odpájanie so sebou prináša. Pre mňa je to nepochopiteľný krok, keď máme takto riešiť veci. V ostatnom liste som písal, že pripravujeme rozsiahly materiál a nedovolíme, aby dvaja-traja aktivisti rozbili energetický systém mesta, ako sa to stalo\".
Primátor pre TASR spresnil, že z približne 3000 bytových jednotiek je asi 900 odpojených od centrálneho zdroja tepla. Pripomenul, že mesto investovalo do rekonštrukcie kotolní či meracích systémov vyše 40 mil. Sk (1,327 mil. eur). \"V roku 1996 sme mali všetko hotové medzi prvými na Slovensku. Zobrali sme úvery, ktoré splácame, \" konštatoval Jaržembovský. Na otázku, či možno vyčísliť ekonomické dopady súčasného stavu, odpovedal, že ak by nedošlo k odpájaniu, bol by v súčasnosti gigajaul (GJ) lacnejší o 50 až 60 Sk (1,65 až 1,99 euro). Aktuálna cena za GJ je asi 630 Sk (20,91 euro). Dodal, že v meste nikdy nedošlo k výpadkom či poruchám, ktoré by viedli k nespokojnosti občanov.
Na otázku, čo predchádzalo hromadnému odpájaniu sa domácnosti od centrálneho zdroja tepla, primátor uviedol, že na začiatku bolo nevinné chytráctvo niektorých ľudí. Inštalovali si vlastný kotol, ktorý pri odchode do práce či počas noci vypli a byt im temperovali susedia. \"Ľudia by mali ísť cestou zatepľovania fasád bytových domov a výmeny okien, kde možno ušetriť až 40 % tepla. Okrem toho tí, ktorí sa odpájajú, nemyslia na druhotné náklady napríklad na revíziu, servis prípadne výmenu vlastného kotla, \" uzavrel primátor, ktorý je pripravený koncepciu obhájiť.
 

Vyberte región